Novije studije su pokazale kako je dobro jesti čokoladu - i to već ujutro!

Voćka, kruh s maslacem ili žitarice s jogurtom – je li to vaš idealan doručak?

Mi vam preporučujemo da dan započenete čokoladom. Možda ne baš s čokoladnim kolačem ili čokoladnim namazom koji pored kakaa sadržavaju puno masnoća, brašna i šećera te su prave kalorijske bombe.

No čokolada odnosno kakaovac može puno toga više od slaganja masnih jastučića na bokovima, i to već od ranog ujutra.

Kakao sadržava flavonoide koji podižu raspoloženje, djeluju blagotvorno na kožu i kosu, povoljno djeluju na zdravlje srca i čine nas mudrijima.

Tako su u jednoj američko-australskoj studiji istraživali povezanost IQ-a i konzumiranja čokolade. Dobiveni su vrlo uzbudljivi rezultati.

Sudionici koji su redovito jeli čokoladu imali su bolje rezultate u testovima percepcije, pažnje, pamćenja i sposobnosti učenja od sudionika koji su jeli malo ili uopće nisu jeli čokoladu.

Neki su čak došli na ideju da povežu čokoladu s brojem Nobelovih nagrada u određenoj zemlji. Naravno, Švicarska kao zemlja čokolade prednjači s 12 kilograma pojedene čokolade godišnje po glavi stanovnika te je dala čak 32 Nobelovca na 10 milijuna stanovnika.

Time je vodeća po broju tih prestižnih nagrada! Ima li to zaista veze s konzumacijom čokolade, nećemo vjerojatno nikad saznati.

No za najbolji učinak, čokoladu (i to tamnu) pojedite već ujutro. Ne samo da će vam poboljšati koncentraciju, već ima i zgodan dodatni efek – jede li se umjereno, pomaže u skidanju kilograma.

Naime, kad jednom zadovoljite potrebu za slatkim, to generalno potiskuje želju za daljnjim jelom tj. smanjuje apetit.