Kako su tržnice u proljeće preplavljene glavicama i vezicama različitih salata, pravi je trenutak da isprobate novi recept s rikulom

Dok je prije riječ ‘salata’ označavala zelenje začinjeno octom i solju, a poslije i svježe kuhano lišće i povrće, pod tim nazivom danas podrazumijevamo zdrav i lagan obrok sastavljen od povrća, voća, tjestenine i svih onih namirnica koje nam se mogu naći pri ruci.

Rikula je jedna od najukusnijih salata, orašasta, ljutkasta okusa, koju rado pripremamo na salatu. Evo jednog jednostavnog recepta za zdravo i zasitno jelo.

Aromatična salata

  • 4 pune šake rikule
  • 1 žlica crvenog vinskog octa
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 3-4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • tvrdi sir pecorino

priprema

  1. Rikulu operite i posušite, a potom stavite na hladno. Za preljev pomiješajte vinski ocat, sol i papar. Umiješajte i potom tucite 3-4 žlice maslinova ulja.
  2. Počnite s manjom količinom ulja. Po želji dodajte još ulja i soli. Neposredno prije posluživanja prelijte rikulu.
  3. Oštrim nožem narežite tanke ploške ribanca, primjerice pecorina. Ploške sira, koje su se pri rezanju zakovrčale, rasporedite po salati i poslužite.

Preporučujemo