Pastrnjak i bijela repica - skoro zaboravljeno povrće moglo bi opet postati popularno

Naše su ih bake itekako poznavale – pastrnjak i bijela repica nerijetko su bili na meniju. Danas često prođemo pokraj njih u trgovini ili na tržnici ne znajući njihovu kulinarsku vrijednost.

Bijela repica

Ako se pravilno spravlja, odlična je okusa. Sirova (naribana naprimjer) odlična je za salate (ima pomalo zemljast okus). Ipak, najčešće se kuha čime dobiva slatkast okus.

Prije kuhanja ogulite je, narežite na ploške te skuhajte u slanoj vodi ili u temeljcu.
Možete je prije i malo popržiti na masnoći – ovisno o ukusu. Nakon toga repicu (ovisno o receptu) možete glazirati u maslacu ili šećeru ili pak zgnječiti u pire.

Za začinjavanje odlični su peršin, vlasac i krasuljica, ali i kopar i korijandar. Možete dodati i malo papra.

Pastrnjak

Kuha se ili prži, a može se spraviti i kao pire koji je ukusan prilog jelima. Također, koristiti se često u varivima. Vrlo je popularan u skandinavskim zemljama, SAD-u i Engleskoj.

Sličan je peršinu, samo nešto veći. No radije kupujte manje, tvrde komade. Ako ga sami uzgajate, nije loše ostaviti ga na mrazu jer pasternak tako dobije specifičan slatkast okus.

Preporučujemo