Za mnoge on je otkriće, no pravi ljubitelji čaja slave njegov veliki povratak na scenu.

Zeleni čaj, od davnina tradicionalno pripreman u čitavoj južnoj Kini, u 17. stoljeću stiže
u europske salone, gdje postaje pomodni napitak visokih društvenih slojeva, sve do dolaska crnog čaja.

Posljednjih godina popularnost zelenog čaja ponovno raste, kao i broj njegovih vjernih poklonika.

Podiže energiju

Za razliku od crnog čaja, zeleni čaj ne prolazi proces fermentacije.

Nakon što se listići čaja uberu, ostavlja ih se da uvenu, a potom se kratkim zagrijavanjem, prženjem ili kuhanjem na pari sprječava proces vrenja.

To je razlog zašto svi sastojci svježeg lista ostaju sačuvani. A jedan od važnijih je poticajni kofein (poznat u čaju kao tein).

Sastojci i arome

Tanini, koji čaju daju svijetlozelenu boju i travnat trpki okus, usporavaju proces starenja tjelesnih stanica.

Druge pak supstancije štite od raka i snižavaju razinu kolesterola u krvi. Ne treba zaboraviti ni visok sadržaj vitamina C i fluora koji sprječava karijes.

Najfiniji prašak

Djelovanje zelenog čaja na tijelo i dušu već je stoljećima poznato u Kini i Japanu.

U tim se zemljama posebno cijeni čaj čiji su listići samljeveni u fini prah ‘matcha’ (jap. mljeveni čaj), koji se priprema i pije na poseban ceremonijalni način.

Ceremonija pripreme zelenog čaja

Japanska tradicija

Pored klasične pripreme čaja (prelijevanja listića čaja prokuhanom vodom) u Japanu
se njeguje i priprema ‘tučenog’ čaja u prahu u sklopu ceremonije (chado).

Taj se ritual provodi prema posebnim pravilima.

U posudicu (chawan) treba staviti 1 žličicu čaja u prahu koji se zatim prelijeva sa 70-100 ml vruće vode (temperature 70 stupnjeva).

Zatim se čaj brzim pokretima miješa posebnom japanskom pjenjačom za čaj (chasen) oko 30 sekundi da nastane pjenasta tekućina.

Isprobajte sami

Pripremite i čaj matcha latte: zeleni čaj treba pripremiti na gore opisan tradicionalni način, a zatim ga uliti u mlijeko koje je zagrijano i zapjenjeno kao za pripremu cappuccina.

sladoled od zelenog čaja

Matcha zeleni čaj ne mora se samo ispijati, već može poslužiti i kao sastojak deserata ili tijesta za kolače.

Za sladoled uzmite 500 ml sladoleda od vanilije i ostavite da se malo otopi na sobnoj temperaturi. Zatim mu dodajte 5 g zelenog čaja u prahu i dobro promiješajte pa poslužite sa svježim malinama.

Sladoled od zelenog čaja imat će lijepu zelenu boju i profinjen miris.

Zeleni čaj inače se izvrsno slaže i s jogurtom: jednostavno u čašu jogurta umiješajte 1 g zelenog čaja u prahu i uživajte!

Preporučujemo