Uz pomoć začinskog bilja, čak se i najjednostavnija kombinacija namirnica pretvara u gastronomski užitak...

Važna uloga začina u kuhinji

Baš kao što ga mnogi koriste za liječenje raznih zdravstvenih tegoba na prirodan način, začinsko bilje jednako važnu ulogu igra i u kuhinji. To su dobro znale već i naše bake, ali s korištenjem bilja kod pripreme jela sigurno su dobro upoznate i suvremene žene, koje se posvećuju umjetnosti kuhanja. Koje se bilje najčešće koristi u kuhinji?

kako ga koristiti

  • Kopar nam je poznat kao dio tradicionalnih umaka i preljeva za kiseljenje povrća.
  • Vlasac se koristi za začinjanje krumpira i ostalih jela, ali se među ostalim može upotrijebiti i kao zamjena za mladi luk. Doda li se u juhu ili umak, vlasac će ih ne samo ukrasiti nego i zasoliti umjesto soli.
  • Grbica je odličan dodatak kruhu namazanom maslacem ili krem-sirom, ali može se upotrijebiti i kod pripreme omleta i različitih salata, a koristi se i za ukrašavanje gotovih jela.
  • Peršin se dodaje salatama i juhi, pri čemu se zeleni dio upotrebljava sirov, dok se korijen može i kuhati.

UMIJEĆE KOMBINIRANJA

Time popis načina uporabe bilja u našoj kuhinji nije ni izbliza dovršen. Svatko od nas je sigurno jela začinjao ružmarinom, timijanom, korijandrom, anisom, bosiljkom ili gorušicom, a možda čak i nešto neuobičajenijim vrstama bilja, kao što je krbuljica.

Kod začinjanja jela ne upotrebljava se samo jedna vrsta bilja – upravo suprotno, najčešće se koriste profesionalno pripremljene mješavine različitog bilja, bilo da je riječ o onom koje raste u našim krajevima ili u inozemstvu.

Tako se dobiva jedinstvena kompozicija usklađenih okusa koja obogaćuje naša jela te ujedno naše tijelo opskrbljuje brojnim važnim vitaminima i mineralnim tvarima.

Osušeno bilje ima puno snažnije djelovanje od svježeg pa ga uvijek treba upotrebljavati oprezno i u manjim količinama.

  • Svježe ubrano bilje zamotajte u ubrus i čuvajte ga u plastičnim vrećicama.
  • Bilje se može i zamrzavati. Na taj način, međutim, možete sačuvati samo zdravo bilje. Prethodno ga temeljito isperite pod mlazom vode, osušite otresajući vodu i nasitno nasjeckajte.