Pravo je vrijeme da medom ojačate organizam

Prevencija i liječenje

Isproban narodni lijek protiv prehlade je vruće mlijeko s medom koje djeluje zahvaljujući znanstveno dokazanim antibakterijskim svojstvima meda.

Ako ga budete koristili u kombinaciji sa svježe naribanim đumbirom i limunom, svoj ćete imunosni sustav kvalitetno pripremiti za hladnu zimu.

Valja naglasiti da se med ne smije zagrijavati na temperature više od 45 stupnjeva jer vrućina uništava vrijedne enzime, ali i njegovu aromu. Dakle, stavljajte ga u šalicu netom prije konzumacije!

Dostojna kraljeva

Matična mliječ je veoma hranjiva tekuća supstancija kojom pčele radilice inače hrane svoju ‘kraljicu’ – maticu. Ne može se umjetno sintetizirati, a postupak dobivanja tog vrijednog ekstrakta znaju samo specijalizirani pčelari.

Iako je prilično skupa, matična mliječ omiljen je prirodni lijek i dodatak kozmetičkim proizvodima.

Jako smo zahvalni našim vrijednim pčelicama

Da bi prikupila litru cvjetnog nektara, od kojega nastane 300 g meda, pčela čak 20.000 puta mora izletjeti iz košnice.

Gotovo cijelo 19. stoljeće med je služio kao jedini zaslađivač u ljudskoj prehrani. Osim šećera, u medu su znanstvenici dosad pronašli više od 180 drugih korisnih supstancija kao što su minerali, pelud i razni organski spojevi, a sve one upravljaju biološkim procesima u ljudskom organizmu te pospješuju izmjenu tvari.

Med za svačiji ukus

Gurmani veoma cijene raznolikost primjene meda u kulinarstvu: za svako jelo možete birati jednu od 100 različitih aroma meda. Njegova boja, okus i konzistencija ovise o podrijetlu, odnosno vrsti cvijeća koju je pčela obletjela.

No općenito je pravilo: što je boja tamnija, to mu je i okus intenzivniji. Posebno su delikatesni med od lipe i djeteline te med od ruža penjačica koji svojim zamamnim mirisom oduzima dah.

Izvrstan izvor energije

Med se izuzetno brzo probavlja i ulazi izravno u krv, što znači da je odlična energetska namirnica koja će nam brzo vratiti izgubljenu snagu.