Kako biste uštedjeli, ali dobili napitak s najvećim postotkom zobi u svome sastavu, tzv. zobeno mlijeko napravite sami. Kako, doznajte u nastavku...

Izvor kalcija

Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, koji zajedno s drugim mineralima (P, Fe, K, Mg, Zn) pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Zob sadrži najviše masnih kiselina (oleinsku i linolensku) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru.

Bogata je i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave. Sastav ugljikohidrata unutar zobi je takav (škrob i vlakna), da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena šećera u krvi i hipoglikemičnih stanja, kao što je to slučaj kod rafinirane hrane.

Zob sadrži i seline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina.

Zobeno mlijeko se ubraja u najuravnoteženije alternative kravljem mlijeku. A možete ga napraviti i sami!

Zobeno mlijeko

  • 50 g oljuštene zobi
  • 1 litra vode
  • prstohvat soli

Priprema bez kuhanja

  1. Zob operite i stavite u zdjelu. Ulijte toliko vode da je potpuno prekrije pa ostavite da se namače 8 sati, odnosno preko noći.
  2. Nakon namakanja zob procijedite pa je stavite u blender i dodajte litru svježe vode i prstohvat soli. Miksajte dok se potpuno ne usitni.
  3. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat, a zatim procijedite kroz fino cjedilo.

Priprema s kuhanjem (za mlijeko blažeg okusa)

  1. Namočenu zob stavite s 400 ml vode u lonac te kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zakipi. Potom smanjite vatru, poklopite i nastavite kuhati 30 do 40 minuta, odnosno koliko je potrebno da zob potpuno omekša.
  2. Kuhanu zob ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Potom ulijte u blender i dodajte 600 ml vode. Miksajte dok ne dobijete glatku mješavinu.
  3. Ostavite da se malo slegne pa procijedite kroz fino sjedilo.

savjet

Ostatke samljevene zobi nemojte baciti – upotrijebite je za pripremu kaše ili dodajte smjesi za kolače ili kruh. Pripremljeno mlijeko možete lagano zasladiti dodavanjem prirodnog tekućeg sladila (med, nektar od agave ili kokosova cvijeta, rižin ili ječmeni slad, javorov sirup) ili obogatiti dodavanjem začina (vanilija, cimet…)

Izvor: sretna.story.hr