priprema

  1. Listove raštana (raštike) dobro operite i odvojite tvrđi dio. Stavite ih u veći lonac da se skuhaju u posoljenoj vodi. Kad zakipi, bacite prvu vodu ako je raštan stariji pa ponovno ulijte vodu i posolite je.
  2. Rebarca, dimljene kobasice i slaninu narežite na komade. Stavite u ekspres-lonac s vodom da se posebno prokuhaju.
  3. Kad listovi raštana budu napola skuhani, procijedite ih, ohladite i narežite na rezance te dodajte mesu. Vodu u kojoj se raštan kuhao možete po potrebi doliti u jelo.
  4. Dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak, mrkvu i narezan krumpir. Zatvorite ekspres-lonac i ostavite da se kuha. Kad zakipi, smanjite vatru.
  5. Poslije sat i pol kuhanja lonac maknite s vatre i ostavite da se ohladi kako bi se mogao otvoriti. Krumpir se može i djelomice raskuhati; tada zapržak nije potreban.
  6. Ako volite teže jelo, napravite zapržak. Češće se radi bez mljevene paprike, no ako je volite, možete je dodati.

Savjet

Raštan se dugo kuha. Dok nije bilo ekspres-lonaca, domaćica bi raštan pristavila ujutro, pričekala da zakipi pa ga stavila na rub štednjaka i ostavila da se kuha cijeli dan. Prema izvornom receptu, raštan se spravlja s “brašnjenim” kobasicama (od kukuruznog brašna, začina i češnjaka). U tom je slučaju jelo posno, ali i dalje jedno od najukusnijih.

Mladi je raštan svjetlije boje i kraće se kuha, a stari je tamnozelen i potrebno ga je dugo kuhati

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte