priprema

  1. Meso operite, posolite i ostavite da odstoji na hladnom oko 5 sati. Potom batke opet operite, osušite, posolite i dodajte kim.
  2. Luk ogulite, narežite na kolutove i zajedno s batacima stavite u posudu za pečenje, poklopite i pecite u pećnici na 180 ºC otprilike 1 i ½ sat.
  3. Meso malo podlijevajte temeljcem i polijevajte sokom od pečenja. Skinite poklopac s posude za pečenje, batake izbockajte i redovito podlijevajte.
  4. Pecite još otprilike 45 minuta, možda i dulje dok meso ne omekša, a kožica bude hrskava. Dok se meso peče, pripremite kupus.
  5. Nasitno nasjeckani luk pržite na 2 žlice masti dok ne postane ružičast, dodajte šećer, pričekajte da se rastopi i postane zlatan. Podlijte sa 100 ml vode.
  6. Dodajte kupus, lovorov list, kim, posolite i pirjajte poklopljeno oko 50 minuta, dok kupus ne omekša.
  7. Otprilike 15 minuta prije kraja kuhanja dodajte kupusu jabuku narezanu na male kockice, bez sjemenki.
  8. Na kraju u meki kupus umiješajte kompot i malo octa kako bi okus bio slatko-kiseli.
  9. Batke izvadite iz soka od pečenja, sok skuhajte, dodajte malo brašna, prokuhajte, zalijte s malo temeljca i 15 minuta kuhajte. Sve izmiksajte.
  10. Na tanjure rasporedite kupus, guščje batake i prelijte umakom. Poslužite uz knedle od peciva.

Okus crvenog kupusa slaže se s okusom oraha. Možete ih dodati već na početku pripreme, ali potom izostavite kompot od brusnica.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte