priprema

 1. Narežite tikvicu na kockice veličine 1cm. U dublju hladnu tavu stavite slaninu. Nije potrebno dodavati ulje budući da će slanina ispustiti masnoću.
 2. Pecite slaninu na srednje jakoj vatri 3-4 minute. Kada se slanina ispeče izvadite je iz tavice, te ju izrežite na sitne komadiće.
 3. U tavu u kojoj ste pržili slaninu potom dodajte malo maslinovog ulja i narezanu tikvicu.
 4. Miješajte na srednje jakoj vatri 3-4 minute, dok tikvica ne poprimi boju, te je izvadite iz tavice i stavite sastrane.
 5. Zatim u istu tavu dodajte još malo maslinovog ulja, te nasjeckani luk. Kada luk postane staklast, dodajte češnjak te zajedno pržite oko pola minute.
 6. Potom dodajte rižu pa i nju pržite oko pola minute. Ulijte vino.
 7. Nakon što se vino reduciralo i alkohol ispario, ulijte jednu zaimaču toplog temeljca.
 8. Važno je da temeljac bude topao, ili još bolje vruć, kako se sastojci ne bi ohladili i tako usporavali kuhanje. Cijelo vrijeme miješajte.
 9. Kada skoro sva tekućina ispari ponovno ulijte zaimaču, dvije temeljca te miješajte dok skoro sva tekućina ne ispari.
 10. Ponavljajte ovaj korak oko 18 minuta, tj. dok ne vidite da je riža skoro gotova.
 11. To ćete saznati tako da žlicu povučete preko dna tave. Ako se riža ne vrati odmah da popuni taj prazan prostor znači da je skoro gotova.
 12. Nakon 18 minuta kad je rižot skoro gotov, dodajte tikvicu i slaninu (malo slanine ostavite za dekoraciju), i nastavite miješati.
 13. Tikvica će ispustit malo vode koja može poslužiti kao temeljac za dovršavanje. Nakon 2-3 minute, ugasite vatru i stavite maslac.
 14. Promiješajte da se maslac rastopi. Tako će rižot postati još kremastiji. Posolite i popaprite po ukusu.
 15. Poslužite, pospite sa malo parmezana, ostatkom slanine i bosiljkom.

savjet

Kod odabira riže za rižoto, izbjegavajte dugozrnatu rižu jer ne sadrži dovoljno škroba koji je potreban kako bi jelo bilo kremasto.

Autor recepta: Ivan Tadin

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte