PRIPREMA

  1. Krupne glavice luka oljuštite i pažljivo izdubite tako da dobijete što veći otvor. Stavite ih u lonac i prelijte vrućom vodom da malo omekšaju. “Poklopčiće” od luka ostavite za pokrivanje punjenih glavica.
  2. Mljeveno meso posolite, popaprite, dodajte curry i bosiljak. Ostavite da odstoji neko vrijeme. Iz lonca s glavicama luka pažljivo izlijte vodu. Nasjeckajte preostalu glavicu luka i ostatke izdubljenih glavica te propirjajte na ulju. Dodajte opranu rižu, kratko ga popržite s lukom. Kad se malo ohlade, pomiješajte ih s mljevenim mesom; dodajte jaje i dobro promiješajte. Nadjenite izdubljene glavice luka i poklopite vrhovima koje ste sačuvali.
  3. U drugom loncu napravite umak: zagrijte ulje i na njega uspite brašno neprestano miješajući. Kad brašno lagano porumeni, dodajte sok od rajčica, šećer te vodu tako da zapržak bude tekuć. Kad zakipi, maknite s vatre i umiješajte vrhnje. Time prelijte nadjeveni luk pa ga kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta kako se glavice ne bi okrenule; ne smijete miješati kako se luk ne bi raspao ako jako omekša. Kad završite kuhanje, dodajte ocat (on će sačuvati oblik glavica luka).

SAVJET

Pazite da glavice luka ne probušite na dnu kad ih izdubite. Ovo se jelo poslužuje u posudi u kojoj se kuhalo kako se glavice ne bi raspale prije posluživanja.

Dolma je zajednički naziv na punjeno povrće, bilo mesom bilo rižom.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte