priprema

  1. U lonac ulijte 1 l vode, dodajte kim i lovor pa stavite da se kuha.
  2. Povrće (cvjetaču, mrkvu, celer, krumpir, češnjak i papriku) očistite i narežite na komade, a nekoliko cvjetova cvjetače ostavite sa strane.
  3. Ostatak zajedno s povrćem stavite u lonac. Kuhajte pet minuta pa dodajte leću te sve zajedno kuhajte oko 10 minuta.
  4. Lovorov list izvadite iz juhe pa štapnim mikserom juhu pretvorite u pire. Začinite solju.
  5. Ostatak cvjetače zapecite na ulju dok ne dobije zlatnosmeđu boju, izvadite iz tave i stavite na ubrus da se odstrani višak masnoće.
  6. Juhu ukrasite pečenom cvjetačom. Za pikantniju varijantu, kratko prije kraja kuhanja u juhu ubacite malo mljevene čili papričice.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte