priprema
- Maline operite, stavite u lonac i prelijte vodom. Stavite na vatru i kuhajte dok ne zakipi. Smanjite na srednje jaku vatru i kuhajte 20 minuta. Tijekom kuhanja oberite pjenu koja se pojavi.
- Maknite s vatre pa procijedite kroz fino cjedilo u drugi, čist lonac. Nemojte pritiskati žlicom – jednostavno pustite da se smjesa ocijedi, inače sirup neće biti bistar.
- U ocijeđenu tekućinu umiješajte šećer. Vratite na vatru, pustite da zakipi i pritom često miješajte kako bi se šećer rastopio.
- Kad zakipi, kuhajte još 5 minuta obirući pjenu koja nastane. Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
- Ulijte u staklenke, zatvorite i stavite u hladnjak, gdje može stajati nekoliko tjedana.
savjet
Ova je konzistencija sirupa savršena za miješanje u napitke. Ipak, želite li gušći sirup (npr. za prelijevanje sladoleda), kuhajte ga nekoliko minuta dulje kako bi se više zgusnuo.