Priprema

  1. Zdrobljeni kvasac umiješajte u malo tople vode i ostavite da odstoji desetak minuta.
  2. U posudu za miješanje stavite brašno, napravite u sredini udubljenje, dodajte sol, smjesu s kvascem, dvije žlice maslinova ulja i toplu vodu. Mijesite10-15 minuta.
  3. Tijesto premjestite u drugu posudu obloženu kuhinjskom krpom posutom brašnom. Ostavite na toplom dva do dva i pol sata da se masa udvostruči.
  4. Zatim dodajte pola maslina (isjeckanih), pa tijesto ponovno kratko promijesite, razvaljajte i stavite u podmazani okrugli lim.
  5. Prekrijte ga vlažnom salvetom i ostavite da stoji još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  6. Tijesto na više mjesta probušite vilicom ili prstom, rasporedite preostale masline i premažite preostalim maslinovim uljem.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva, pa smanjite na 180.
  8. Pecite oko 25 minuta, a zatim fokaču izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki.

Fokača (focaccia) je tanka pogača s maslinovim uljem i maslinama, koja se pravi u mediteranskim zemljama, posebno u Italiji. Osnovu čini tijesto za kruh ili pizzu, ali se obavezno pravi s maslinovim uljem i dodaje neki mediteranski začin: ružmarin, origano, majčina dušica, češnjak, sušena rajčica, sir, srdele…

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte