PRIPREMA

  1. Krastavce dobro operite i, ako su veći, narežite na ploške (po dužini ili po širini).
  2. Stavite ih u veliku plastičnu posudu ili dobro opran sudoper pa prelijte ledenom vodom u koju ste ubacili i kockice leda.
  3. Ostavite da odstoje najmanje 2 sata (a najviše 8); pritom po potrebi dodajte još leda.
  4. Za to vrijeme sterilizirajte staklenke (za ovu količinu trebat će vam 8 staklenki; pripremite za svaki slučaj i koju dodatnu).
  5. Njih i poklopce dobro operite pa ih stavite u velik lonac pun vode i zagrijte gotovo do vrenja pa tako kuhajte najmanje 10 minuta. (Prokuhajte i hvataljke kojima ćete ih vaditi iz vode jer ih više ne smijete dirati rukama.)
  6. Neka staklenke i poklopci ostanu vrući sve do punjenja. U veliki lonac ulijte ocat i vodu te dodajte sol. Zagrijte do jakog vrenja i pazite da se sol potpuno rastopi.
  7. Čim staklenke izvadite iz vruće vode, u svaku stavite 2-3 češnja češnjaka, nešto kopra i zrna papra te pripremljene krastavce (u svaku će staklenku stati oko ½ kg).
  8. Na njih stavite još 2-3 češnja češnjaka i kopar. Ulijte vruću tekućinu za kiseljenje. Neka od ruba staklenke ostane 1 cm slobodnog prostora.
  9. Ako u staklenkama ima zračnih mjehurića, između stijenke staklenke i krastavaca prođite steriliziranom plastičnom lopaticom.
  10. Dobro zatvorite poklopcima, ali ne prečvrsto kako se poklopci ne bi deformirali od pare koja nastaje tijekom steriliziranja.
  11. Napunjene staklenke stavite u velike lonce te u njih ulijte vruću vodu. Kuhajte dok ne zakipi pa ostavite da kipi na vatri još 15 minuta.
  12. Izvadite i stavite na rešetku ili čiste kuhinjske krpe. Ostavite da se hladi 12 do 24 sata. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
  13. Prije konzumiranja ovako pripremljeni krastavci moraju odstajati najmanje 8 tjedana.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte