PRIPREMA

 1. Krastavce dobro operite i, ako su veći, narežite na ploške (po dužini ili po širini).
 2. Stavite ih u veliku plastičnu posudu ili dobro opran sudoper pa prelijte ledenom vodom u koju ste ubacili i kockice leda.
 3. Ostavite da odstoje najmanje 2 sata (a najviše 8); pritom po potrebi dodajte još leda.
 4. Za to vrijeme sterilizirajte staklenke (za ovu količinu trebat će vam 8 staklenki; pripremite za svaki slučaj i koju dodatnu).
 5. Njih i poklopce dobro operite pa ih stavite u velik lonac pun vode i zagrijte gotovo do vrenja pa tako kuhajte najmanje 10 minuta. (Prokuhajte i hvataljke kojima ćete ih vaditi iz vode jer ih više ne smijete dirati rukama.)
 6. Neka staklenke i poklopci ostanu vrući sve do punjenja. U veliki lonac ulijte ocat i vodu te dodajte sol. Zagrijte do jakog vrenja i pazite da se sol potpuno rastopi.
 7. Čim staklenke izvadite iz vruće vode, u svaku stavite 2-3 češnja češnjaka, nešto kopra i zrna papra te pripremljene krastavce (u svaku će staklenku stati oko ½ kg).
 8. Na njih stavite još 2-3 češnja češnjaka i kopar. Ulijte vruću tekućinu za kiseljenje. Neka od ruba staklenke ostane 1 cm slobodnog prostora.
 9. Ako u staklenkama ima zračnih mjehurića, između stijenke staklenke i krastavaca prođite steriliziranom plastičnom lopaticom.
 10. Dobro zatvorite poklopcima, ali ne prečvrsto kako se poklopci ne bi deformirali od pare koja nastaje tijekom steriliziranja.
 11. Napunjene staklenke stavite u velike lonce te u njih ulijte vruću vodu. Kuhajte dok ne zakipi pa ostavite da kipi na vatri još 15 minuta.
 12. Izvadite i stavite na rešetku ili čiste kuhinjske krpe. Ostavite da se hladi 12 do 24 sata. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu.
 13. Prije konzumiranja ovako pripremljeni krastavci moraju odstajati najmanje 8 tjedana.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte