PRIPREMA

  1. Tikvice dobro operite pa ih (mandolinom ili ručno) narežite na tanke ploške (debljine 3-4 mm).
  2. U loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer, sol, curry, sjemenke gorušice i kurkumu.
  3. Kad zakipi, dodajte narezane tikvice i kuhajte oko 5 min, odnosno koliko je potrebno da tekućina ponovno zakipi, a tikvice počnu poprimati smećkastu boju.
  4. Tikvice stavite u sterilizirane staklenke pa ih prelijte tekućinom u kojoj su se kuhale.
  5. Da u staklenci ne bi ostalo mjehurića zraka, lagano njom udarite o radnu plohu ili kroz sadržaj prođite drvenim štapićem ili plastičnom lopaticom.
  6. Obrišite rub te zatvorite staklenke. Stavite ih u lonac s vrućom vodom te kuhajte 10-ak minuta, i to od trenutka kada voda zakipi.
  7. Potom ih izvadite i stavite na kuhinjske krpe te ostavite da se ohlade. Kad se ohladi, provjerite jesu li staklenke dobro zatvorene.
  8. U tom slučaju na hladnom i mračnom mogu stajati do godinu dana. Inače ih morate čuvati u hladnjaku.
  9. Prije konzumacije, da bi se okusi proželi, ukiseljene tikvice moraju stajati najmanje 48 sati.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte