priprema

  1. Rajčice operite pa nožem za povrće lagano zarežite kožicu u obliku križa. Zavrijte vodu pa prelijte rajčice.
  2. Pričekajte oko 2 minute dok se zarezana kožica ne počne odvajati. Ocijedite rajčice, prelijte ih hladnom vodom pa nožem odstranite kožicu.
  3. Oguljene rajčice narežite na kockice. Luk i češnjak ogulite i nasitno nasjeckajte. Luk pržite na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast.
  4. Potom dodajte češnjak i još malo pržite. Na kraju dodajte narezane rajčice i promiješajte. Smjesu kuhajte na umjerenoj vatri oko 30 minuta.
  5. Za vrijeme kuhanja često miješajte kako se raskuhane rajčice ne bi hvatale za stijenke lonca. Kuhanu smjesu izmiksajte.
  6. Umak procijedite kroz gusto cjedilo, dodajte sol, papar i ocat. Promiješajte i ostavite da se ohladi.
  7. Umak od rajčica možete pohraniti u staklenke kao zimnicu ili zamrznuti.

SAVJET

Umak možete pripremiti i od pelata iz konzerve, čime ćete si olakšati posao. No takav umak nije ukusan i mirisan kao onaj od svježih rajčica.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte