priprema

  1. Izrežite maslac za tijesto na kockice od 1 cm i stavite u zamrzivač na 15 min do 1 sat (što duže, to bolje) da se dobro ohladi.
  2. U multipraktiku pomiješajte brašno, sol i šećer, dodajte kockice maslaca te sve pomiješajte tako da ostanu komadići maslaca veličine zrna graška.
  3. Zatim dodajte žlicu po žlicu vrlo hladne vode da se smjesa počne povezivati, ali da još uvijek bude prhka.
  4. Istresite smjesu na dasku i lagano je mijeseći povezujte pa podijelite u dva dijela. U tijestu moraju biti vidljivi komadići maslaca jer oni u pečenju daju hrskavost.
  5. Dijelove tijesta lagano pospite brašnom i svaki posebno zamotajte u plastičnu vrećicu te ostavite u hladnjaku 1 sat.
  6. Za nadjev jabuke ogulite, izrežite ih na što tanje ploške i pospite cimetom.
  7. Zatim izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga 5-10 min na sobnoj temperaturi kako bi postalo dovoljno mekano za valjanje.
  8. Radnu površinu pobrašnite i razvaljajte tijesto u 2 kruga promjera 30 cm i 0,5 cm debljine. Jedan list tijesta stavite u kalup za pitu promjera 24 cm.
  9. Škarama odrežite rubove tijesta tako da prelaze rub kalupa za oko 1,5 cm.
  10. Dodajte u kalup izrezane jabuke pa pokrijte preko jabuka drugi dio tijesta koji ste prethodno izrezali na trake (uz pomoć ukrasnog kotačića) i složili u obliku rešetke.
  11. U zasebnoj posudi rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu (kao za bešamel).
  12. Dodajte bijeli i smeđi šećer i vodu, pustite da zakipi pa na smanjenoj temperaturi grijte još 5 minuta.
  13. Zatim polagano ulijevajte vruću smjesu preko traka, tako da ulazi u utore između njih.
  14. Pecite 15 minuta na temperaturi od 220°C, pa smanjite na 175°C i pecite još 35 do 45 minuta. Poslužite toplo uz sladoled od vanilije!

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte