Pećnicu zagrijte na 100 stupnjeva. Velik lim obložite papirom za pečenje pa na njega istresite šećer i ravnomjerno ga rasporedite.
Ostavite u pećnici 10-ak minuta kako bi se šećer zagrijao.
Limun dobro operite pa mu guljačem za povrće ogulite koricu (samo žuti dio). Prerežite ga i iscijedite sok. Jabuku te kruške ogulite i narežite.
U velik i širok lonac stavite narezane jabuku i kruške, dodajte limunovu koricu i sok te vodu. Stavite na srednje jaku vatru i kuhajte dok ne zakipi.
Poklopite, malo smanjite vatru tako da se smjesa krčka pa kuhajte – uz povremeno miješanje – oko 15 minuta, odnosno dok kruške i jabuka ne omekšaju.
Dodajte oprane borovnice i anis. Kuhajte još 3-4 minuta kako bi borovnice malo omekšale.
Još više smanjite vatru pa umiješajte topao šećer i kuhajte dok se ne rastopi, otprilike 5 minuta. Potom pojačajte vatru na srednje jaku i pustite da zakipi.
Dok džem jako kipi, skidajte pjenu koja će nastati. Kuhajte ga još 30 minuta; često promiješajte da ne bi zagorio.
Nakon kuhanja izvadite anis pa džem ulijte u zagrijane sterilizirane staklenke.