PRIPREMA

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Maslac narežite na manje komade i stavite u posudu za miksanje. Miksajte ga srednjom brzinom dok ne postane kremast, otprilike 2 minute.
  2. Postupno dodajte šećer i vanilin šećer te nastavite miksati još 6-7 minuta. Dodajte jedno po jedno jaje; svako dobro umiješajte.
  3. Brašno rahlo promiješajte sa solju i praškom za pecivo (možete ga i prosijati) te ga dodajte u 3 puta, naizmjence s mlaćenicom (ili jogurtom) – počnite i završite dodavanjem brašna. Pritom miksajte srednjom brzinom i tek toliko da se sastojci povežu.
  4. Smjesu podijelite na 2 dijela pa u jedan umiješajte rastopljenu ili naribanu tamnu čokoladu i, po želji, rum ili cimet.
  5. U dobro namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof ulijte svijetlu smjesu, a zatim u nju žlicom spuštajte tamnu smjesu te pritom tu i tamo samo malo promiješajte da nastane uzorak.
  6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 60 do 70 minuta. Nakon pečenja ostavite da se 10-ak minuta hladi u kalupu, a zatim izvadite kuglof i ostavite ga da se potpuno ohladi na rešetki.
  7. Ohlađenog ga možete posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.
  8. Želite li da cijeli kuglof bude s čokoladom, rastopite 250 g čokolade i umiješajte u smjesu nakon što umiješate sve brašno i mlaćenicu.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte