priprema

  1. U zdjelu prosijte 500 g brašna, dodajte maslac pa ih rukama zamijesite kako biste dobili mrvičastu smjesu.
  2. Dodajte šećer, sol, cimet, piment, muškatni oraščić i kvasac pa sve dobro zamijesite. Jaje razmutite u mlijeku pa ulijte u posudu sa suhim sastojcima.
  3. Sastojke kuhačom razradite u tijesto koje se ne smije lijepiti za zdjelu. U tijesto postupno dodajte grožđice i kandirano voće.
  4. Zdjelu prekrijte čistom kuhinjskom krpom pa tijesto ostavite da se diže barem sat vremena na toplome mjestu.
  5. Istresite tijesto na radnu plohu, više puta ga izmijesite rukom, a zatim podijelite na 12 jednakih dijelova od kojih ćete oblikovati kolačiće.
  6. Gotove kolačiće položite na lim prekriven papirom za pečenje pa ih ostavite da se dižu još 30 minuta. Pećnicu unaprijed zagrijte na 200 °C.
  7. Ostatak brašna pomiješajte sa 125 ml vode, kako biste dobili glatku smjesu. Smjesu zatim stavite u slastičarsku vrećicu pa njome na svakom kolačiću nacrtajte križ.
  8. Kolačiće pecite u pećnici 15 minuta, dok ne poprime zlatno žutu boju.
  9. U loncu 2 žlice mlijeka pomiješajte s 4 žlice šećera pa kuhajte oko 2 minute. Tom smjesom premažite još vruće kolačiće, a zatim ih ostavite da se ohlade.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte