priprema

  1. Brašno uspite u posudu pa dodajte na kocke narezan hladni maslac, kaka, šećer i sol. Prstima izradite drobljenac. Radite brzo da tijesto ostane hladno.
  2. Možete upotrijebiti i mikser s nastavkom za obradu tijesta.
  3. Žumance izmiješajte s 50 ml hladne vode, dodajte u drobljenac i brzo izradite čvrsto tijesto koje se ne lijepi.
  4. Umotajte tijesto u foliju i ostavite ga oko 30 minuta u hladnjaku.
  5. Tijesto razvaljajte u krug debljine oko pola centimetra. Potom premjestite u maslacem namašćeni okrugli kalup za pite.
  6. Preostali dio tijesta prebacite preko ruba kalupa pa višak odrežite. Dno tijesta nekoliko puta izbodite vilicom i ostavite još pola sata u hladnjaku.
  7. Tijesto prekrijte papirom za pečenje pa stavite grah da se ne diže tijekom pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 minuta.
  8. Kada je pečeno, uklonite papir i grah pa pecite još 5 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Potom ga ostavite da se ohladi, a u međuvremenu napravite karamel.
  9. U lonac uspite šećer, ulijte 70 ml vode i zavrijte. Kuhajte oko 6 minuta, dok karamel ne dobije zlatnu boju i ne zgusne se.
  10. Povremeno promiješajte, uklonite s vatre i umiješajte maslac i vrhnje. Dodajte sol i izlijte na pečeno tijesto. Ostavite da se ohladi.
  11. U lončić ulijte vrhnje i zagrijte gotovo do točke vrenja. Uklonite s vatre pa dodajte čokoladu. Ostavite da se rastopi, dodajte maslac i miješajte dok ne postane glatko.
  12. Prelijte preko karamela i ponovno ostavite da se hladi oko sat vremena. Prije posluživanje tortu pospite prstohvatom cvijeta soli.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte