priprema

  1. Bazgu dobro operite pa – prstima ili vilicom – skinite bobice, i to sam zrele, tamnoplave ili crne.
  2. Izvažite očišćene bobice pa na svakih ½ kg bobica uzmite ½ kg šećera i 1 velik neprskan limun (naribajte koricu i iscijedite sok).
  3. Bobice ponovno dobro operite i stavite u širok lonac. Kuhajte ih na srednjoj vatri dok se ne zagriju i počnu puštati sok; pritom ih povremeno promiješajte drvenom kuhačom.
  4. Kad bobice bazge puste sok, dodajte trećinu šećera pa pustite da smjesa, lagano se kuhajući, ponovno zakipi. Bobice zgnječite kuhačom ili gnječilicom za krumpir.
  5. Kad bobice posve omekšaju, smjesu maknite s vatre pa je protisnite kroz fino cjedilo kako bi se uklonile sjemenke.
  6. Dobivenu pulpu i sok stavite u čist lonac; dodajte limunov sok i koricu te ostatak šećera.
  7. Stavite na vatru te zagrijte toliko da počne lagano krčati, a zatim tako nastavite kuhati još pola sata. Pritom često promiješajte smjesu te skinite pjenu.
  8. Poslije 30 minuta laganoga kuhanja, pojačajte vatru i pustite da smjesa kipi 10 minuta. Zatim maknite s vatre i oberite pjenu.
  9. Ostavite da odstoji 5 minuta pa ulijte u zagrijane sterilizirane staklenke. Dobro zatvorite i ostavite da se ohladi.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte