priprema

  1. Prije no što počnete pripremati džem, sterilizirajte staklenke (dobro oprane staklenke prokuhajte u vodi 10-ak minuta ili ostavite u pećnici uključenoj na 100 stupnjeva otprilike sat vremena).
  2. U zamrzivač stavite tanjurić (trebat će vam za testiranje džema).
  3. Pola količine malina stavite u lonac i prelijte limunovim sokom. Lonac stavite na vatru te maline zgnječite gnječilicom za krumpir. Potom ih ostavite da se kuhaju 5 minuta.
  4. Na zdjelu stavite cjedilo pa u njega istresite prokuhane maline. Protisnite ih kuhačom kako bi u cjedilu ostale samo sjemenke.
  5. Protisnutu masu vratite u lonac pa umiješajte šećer (ili mješavinu šećera i sredstva za kuhanje džema). Zagrijte na laganoj vatri te dodajte preostale cijele maline.
  6. Kad zakipi, kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre pa malo džema kapnite na tanjurić iz zamrzivača. Prijeđite kroz njega prstom: ako se “nabora”, ima “kožicu” te djeluje želatinozno, kuhan je.
  7. Ako je još tekuć, vratite na vatru da ponovno zakipi i kuha se 2 minute te potom ponovno testirajte.
  8. Ulijte u sterilizirane staklenke i zatvorite. Kad se ohladi na sobnu temperaturu, pohranite na suho i tamno mjesto.
  9. Nakon što staklenku džema otvorite, držite je u hladnjaku dok ne potrošite sav sadržaj.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte