priprema

  1. Marelice operite, očistite te im uklonite koštice. Ako želite, ogulite ih pa ih narežite na manje komade, a zatim zgnječite ili, želite li sasvim gladak džem, smiksajte u električnoj sjeckalici ili blenderu.
  2. Ukupno vam je potrebno 2 litre zgnječenih, odnosno izmiksanih marelica. U širokom loncu pomiješajte ih s limunovim sokom i šećerom pa stavite na srednje jaku vatru.
  3. Neka se polako zagrijavaju do vrenja, a za to ih vrijeme nekoliko puta promiješajte kako bi se šećer rastopio.
  4. Kad mješavina zakipi, malo smanjite vatru pa nastavite kuhati dok se ne zgusne, oko 25 minuta.
  5. Ako se pojavi pjena, skinite je te džem ulijte u zagrijane sterilizirane staklenke (ostavite od ruba staklenke barem ½ cm).
  6. Dobro zatvorite pa pažljivo prebacite u velik lonac kojemu ste na dno stavili nekoliko kuhinjskih krpa ili rešetku te ga dopola napunili kipućom vodom.
  7. Kad uronite napunjene staklenke, po potrebi ulijte još kipuće vode. Stavite na vatru te kad voda zakipi, kuhajte 15 minuta.
  8. Ostavite da se ohladi, dobro obrišite staklenke pa ih do konzumiranja džema pohranite na suho i hladno mjesto.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte