priprema

  1. Pomiješajte šećer s 50 ml hladne vode u lončiću i zakuhajte pa kuhajte na najjačoj temperaturi dok se smjesa na pretvori u karamelu.
  2. Uklonite lončić sa štednjaka, dodajte kipuću vodu i promiješajte. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
  3. Operite kruške, ogulite ih, prepolovite, odstranite im košticu, sitno narežite i izvažite 800 g.
  4. U lonac stavite kruške, sok od limuna, limunsku kiselinu, vanilin šećer i karamelu pa dodajte 400 g šećera pomiješanog sa sredstvom za pripremu džema.
  5. Stalno miješajući zakuhajte smjesu na visokoj temperaturi, ostavite da kipi barem 3 minute, stalno miješajte, pa uklonite sa štednjaka.
  6. Sada umiješajte sok od krušaka.Ako se stvorila pjena, uklonite je, pa smjesu ulijte u pripremljene i oprane staklenke s poklopcem na navoj.
  7. Okrenite staklenke i ostavite da stoje na poklopcu oko 5 minuta.

Rakiju od krušaka možete zamijeniti sokom.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte