priprema

  1. Operite 1 kg smokava te ih narežite na sitne kockice, pomiješajte sa 1 kg šećera za želiranje (koji se dodaje u omjeru 1: 1) te ostavite da odstoje 2 h.
  2. Potom dodajte 100 ml desertnog vina, zakuhajte ih uz stalno miješanje i prokuhajte oko 3 min na jakoj vatri.
  3. Marmeladom napunite staklenke oplahnute vrućom vodom, zatvorite ih i ostavite 15-ak min okrenute na poklopcu. Zatim ih okrenite i ostavite da se ohlade.

savjet

Ova marmelada ukusna je na kruhu za doručak, kao lagani desert pomiješan s jogurtom, a dat će i egzotični štih umacima za meso, što će osobito prijati uz junetinu, pačetinu, svinjetinu ili meso sa žara.

Chutney je slatko-kisela, pikantna alternativa marmeladi u kojoj se uz smokve mogu ukuhati npr. luk, đumbir, grožđice, grejp i datulje. Izvrstan je uz svježe i tvrde sireve.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte