priprema

  1. Smokve očistite i krupno narežite. Stavite ih u veću zdjelu, prelijte limunovim sokom te pospite šećerom.
  2. Mahunu vanilije prerežite po dužini pa tupom stranom noža sastružite sjemenke, a nju narežite na 2-3 veća komada.
  3. Sjemenke i komade mahune vanilije pospite po šećeru pa dodajte štapić cimeta. Promiješajte. Zdjelu poklopite i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
  4. Sljedećeg dana smjesu prebacite u širok lonac. Stavite na laganu vatru i miješajući zagrijavajte smjesu kako bi se šećer rastopio.
  5. Nakon što zakipi, vatru sasvim smanjite pa nastavite kuhati još 45-50 minuta, odnosno dok smjesa ne postane gusta i ljepljiva.
  6. Prokuhane smokve lagano zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Izvadite mahunu vanilije i štapić cimeta pa ulijte u zagrijane sterilizirane staklenke.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte