priprema

  1. Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 50 ml mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu, dok se ne udvostruči.
  2. Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, omekšali maslac, jaja, sol, šećer i naribanu limunovu koricu. Zatim umiješajte ulje i rum, a tek onda dodajte ostatak mlakog mlijeka i mijesite tijesto, dok se ne pojave mjehurići.
  3. Dobro pokrijte i držite na toplom mjestu, dok se tijesto ne udvostruči. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite i razvaljajte na 1 cm debljine.
  4. Kalupom (može poslužiti čaša) izrežite okrugle oblike, slažite ih na krpu i pokrijte da se opet dižu, oko 40 min.
  5. Krafne pržite u dosta vrućeg ulja, najprije s one strane na kojoj nisu ležale na krpi. Ulje ne smije biti prevruće, kako krafne ne bi prebrzo potamnile.
  6. Vadite ih rupičastom žlicom na kuhinjski ručnik, da se ocijedi višak masnoće.
  7. Marmeladu za punjenje, najbolje domaću od marelica, lagano ugrijte i dodajte malo mlijeka da postane kremasta.
  8. Pečene i prohlađene krafne pomoću šprice, sa strane ili od dna, napunite marmeladom. Gotove krafne pospite šećerom u prahu.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte