priprema

  1. Mlijeko ulijte u lončić, dodajte šafran i zagrijte na laganoj vatri. Kad zakipi, maknite s vatre, promiješajte, poklopite i ostavite da odstoji 20-ak minuta.
  2. Potom mlijeko procijedite u veću zdjelu. Mlijeko pospite žličicom šećera i kvascem. Ostavite da stoji 10-ak minuta kako bi se kvasac otopio i zapjenio.
  3. Zatim umiješajte ostatak šećera, maslac, jaja i sol. Dodajte polovinu brašna i izmiksajte malom brzinom mikserom s nastavkom za dizano tijesto.
  4. Umiješajte i ostatak brašna pa povećajte brzinu na srednju i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se povlači s rubova zdjele.
  5. Umiješajte grožđice i kandiranu koricu limuna i naranče. Tijesto će biti meko. Pokrijte ga plastičnom folijom pa čistom kuhinjskom krpom.
  6. Ostavite na toplome mjestu dok se volumen tijesta ne udvostruči.
  7. Zatim tijesto lagano pritisnite kako bi se istisnuo zrak pa ga prebacite na radnu plohu i od njega oblikujte valjak.
  8. Stavite ga u namašten i pobrašnjen kalup za panettone (ili viši uži lonac s ručkama koje mogu u pećnicu); pritom ga lagano utisnite kako bi se tijesto ravnomjerno rasporedilo.
  9. Pokrijte plastičnom folijom i čistom kuhinjskom krpom pa ostavite 45 minuta na toplome mjestu na kojemu nema propuha.
  10. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Panettone premažite razmućenim bjelancem i pospite krupnim šećerom ili razmrvljenim kockama šećera.
  11. Pecite oko 45 minuta, odnosno dok ne postane zlatnosmeđ.
  12. Panettone ostavite da se hladi u kalupu na rešetki 20-ak minuta, a zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja na rešetki.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte