priprema

  1. Pomiješajte brašno sa šećerom, dodajte maslac narezan na manje komade, žumance i malo soli. Umijesite glatko tijesto, umotajte ga u plastičnu foliju i neka odmori 30 minuta.
  2. Razvaljajte tijesto tako da za 5 cm prelazi rub kalupa. Namastite kalup pa u njega prebacite tijesto, utisnite ga sa svih strana, a višak tijesta uz rubove odrežite.
  3. Vilicom probodite tijesto na više mjesta. Prekrijte ga papirom za pečenje na koji položite suhe grahorice i ostavite da se odmara 15 minuta.
  4. Za kremu tucite šećer sa sokom i koricom limuna te omekšalim maslacem na vodenoj kupelji dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Istucite jaja sa žumancem, postupno im dodajte 3 žlice kreme od limuna, a zatim tu smjesu ulijte u kremu na vodenoj kupelji. Miksajte 8 minuta dok se ne zgusne.
  6. Za nadjev istucite 2 jaja i 3 žumanca, dodajte 3 žlice limunove kreme i zatim sve umiješajte u ostatak kreme. Kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne.
  7. Kremu stavite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi.
  8. Pecite tijesto na 210 stupnjeva oko 10 minuta, zatim smanjite vatru na 180 stupnjeva, maknite papir s grahoricama i pecite dok se rubovi ne zazlate.
  9. Za beze koru istucite bjelanca s malo soli. Dodajte šećer i tucite. Na kraju dodajte i limunov sok.
  10. Premažite kremu od limuna na hladno tijesto, pokrijte je borovnicama te na njih stavite bjelanca, lagano ih zagladite žlicom. Kolač pecite kratko na 220 stupnjeva dok se na beze kori ne počnu rumeniti rubovi.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte