priprema

  1. Brašno, šećer, malo soli, maslac narezan na listiće, 8 žlica hladne vode i ocat umiješajte pomoću miksera s nastavcima za tijesto.
  2. Zatim hitro što hladnijim rukama umijesite u glatko tijesto. Prhko tijesto oblikujte u kuglu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
  3. U međuvremenu operite i prepolovite šljive, izvadite im koštice te ih na šiljastoj strani zarežite do polovice. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  4. Kalup za pitu (promjera 28 cm) namažite maslacem. Tijesto premijesite pa ga na pobrašnjenoj površini razvaljajte u krug promjera 32 cm.
  5. Razvaljano tijesto omotajte oko valjka i njime ga spustite u kalup. Prstima utisnite rub visine 2 cm.
  6. Pripremljene šljive gusto jednu do druge poslažite po tijestu u obliku rozete, s razrezanim dijelom prema gore.
  7. Kolač pecite otprilike 15 minuta u zagrijanoj pećnici. Slatko vrhnje pomiješajte s jajima, jestivim škrobom, šećerom i cimetom pa kremu prelijte preko voća.
  8. Nakon toga vratite pitu u pećnicu i na istoj temperaturi pecite još 30 min. Primijetite li da je prebrzo potamnjela, pokrijte je komadom alu-folije.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte