PRIPREMA

 1. U srednje veliku zdjelu ulijte toplu vodu (ne vruću!) pa u njoj razmutite suhi kvasac. Ostavite na toplom otprilike 5 minuta, odnosno dok se ne zapjeni (ako se to ne dogodi, znači da kvasac nije aktivan pa ga bacite i uzmite drugi).
 2. U dignut kvasac umiješajte šećer, ulje i razmućena jaja.
 3. Brašno prosijte u drugu, veću zdjelu, a uz jedan rub dodajte sol i malo promiješajte. U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte smjesu s kvascem (pazite da kvasac ne dođe u izravan dodir sa solju).
 4. Promiješajte – žlicom ili mikserom – a kad se sastojci povežu, tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Mijesite ga oko 5 minuta pa ostavite da miruje 2 minute, a zatim ponovno mijesite otprilike 5 minuta.
 5. Tijesto mora biti glatko te se ne smije lijepiti za radnu plohu. Lagano nauljite veliku zdjelu pa u nju stavite tijesto koje ste oblikovali u kuglu.
 6. Zdjelu pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplome dok se tijestu ne udvostruči volumen, otprilike sat i pol do 2 sata.
 7. Kad se tijesto digne, dlanom ga pritisnite da ne bude napuhnuto pa ostavite da se ponovno digne, otprilike 1 sat. Tada ga ponovno pritisnite dlanom pa narežite na dva komada.
 8. Svaki komad narežite na 3 ili 4 jednaka komada (ovisi o tome hoćete li pletenicu plesti od 3 ili 4 trake tijesta). Od svakoga komada valjajući ga rukama, oblikujte duguljast valjak dug 30 – 35 cm.
 9. Stavite ih jedan uz drugi pa spojite na jednom kraju i ispletite pletenicu. I donje krajeve spojite pa ih lagano podvijte pod pletenicu, a nju pažljivo prebacite na velik lim obložen papirom za pečenje. Jednako ispletite i ostatak tijesta.
 10. Pletenice premažite razmućenim jajetom te ih ostavite na toplome još 40-ak minuta da se dignu. Potom ih još jednom premažite jajetom te, po želji, pospite makom ili sezamom.
 11. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva, na srednju rešetku, i pecite 30 do 40 minuta. Ostavite ih da se nakratko ohlade na rešetki prije posluživanja.

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte