priprema

  1. S ananasa odrežite vrh s gornjim dijelom kore. Nož isplahnite pa voćku prepolovite po dužini te je narežite na četvrtine.
  2. Ogulite ananas nožem te u sokovniku (centrifugom) iscijedite i odmjerite 750 ml soka. Ulijte ga u posudu za kuhanje.
  3. Izvaganu količinu šećera pomiješajte sa sredstvom za pripremu džema pa sa sokom.
  4. Zakuhajte na jakoj vatri uz stalno miješanje, te stalno miješajući kuhajte još barem 3 minute. Potom skinite s vatre.
  5. Sa smjese eventualno skinite nastalu pjenu te odmah ulijte do ispod ruba u pripremljene staklenke.
  6. Zatvorite ih poklopcima s navojem (twist-off), okrenite naopačke i ostavite da na poklopcu odstoje otprilike 5 minuta.

Savjet

Umjesto da sami cijedite sok, možete koristiti sok od ananasa bez šećera (gotov proizvod).

Varijanta:

Nakon kuhanja dodajte oko 50 ml likera od kokosa i sve dobro promiješajte.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte