priprema

  1. Bazgu dobro operite pa bobice prstima skinite s peteljki. Pritom odbacite sve zelene ili djelomice zelene bobice – za džem morate upotrijebiti samo sasvim plave ili crne bobice.
  2. Probrane bobice stavite u velik lonac te zgnječite gnječilicom za krumpir kako bi pustila sok. Stavite na srednju vatru i nastavite gnječiti dok se smjesa zagrijava.
  3. Kad zakipi, smanjite vatru i lagano krčkajte 10 minuta. Maknite s vatre. Na zdjelu stavite fino cjedilo ili preko nje zategnite komad od 4 sloja gaze.
  4. Na to pažljivo istresite prokuhane bobice bazge. Ostavite da se tako cijedi nekoliko sati.
  5. Potom izmjerite ocijeđeni sok – trebali biste imati oko 700-800 ml (otprilike 3 veće šalice). Sok ulijte u lonac te dodajte limunov sok i sredstvo za pripravu džema.
  6. Stavite na srednje jaku vatru i pustite da zakipi, a zatim dodajte šećer. Miješajući pustite da ponovno zakipi. Smjesa će se prilično pjeniti pa povremeno skinite pjenu.
  7. Kad jako zakipi, kuhajte još 2 minute pa maknite s vatre i ulijte u staklenke. Zatvorite i ostavite da se ohladi.

Preporučujemo

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte