PRIPREMA

  1. Kelj očistite od vanjskih listova, korijena i debelih “rebara” pa listove natrgajte na veće komade. Blitvu dobro operite i odrežite peteljke te listove narežite na veće komade. U nekoliko tura kelj i blitvu blanširajte (listove stavite u kipuću vodu i kuhajte oko 3 minute, odmah ih prebacite u zdjelu ledene vode pa ocijedite kad se ohlade. Dobro ocijedite da se iscijedi što više vode. Krupno narežite i stavite u zdjelu.
  2. U velikoj tavi zagrijte ulje pa na njega stavite krušne mrvice te popržite dok ne postanu zlatnosmeđe. Prebacite ih u posebnu zdjelu; umiješajte parmezan te žličicu majčine dušice. Žlicu maslaca rastopite u srednje veliku loncu na umjerenoj vatri. Na tome propirjajte ljutiku dok ne omekša, oko 5 minuta. Propirjanu ljutiku dodajte u zdjelu. U lonac ulijte vrhnje, mlijeko te dodajte češnjak i ostatak majčine dušice. Kad počne lagano krčkati, nepoklopljeno kuhajte 10-ak minuta, odnosno dok se ne zgusne. Izvadite češnjak te začinite muškatnim oraščićem.
  3. Smjesu prelijte preko povrća u zdjeli i dobro promiješajte. Po ukusu posolite i popaprite. Sve stavite u namašćenu posudu za pečenje te pospite naribanim sirom i začinjenim poprženim krušnim mrvicama. Pokrijte folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pecite 25 minuta pa maknite foliju i pecite dok se sir ne rastopi, a krušne mrvice postanu zlatnosmeđe, još 15 minuta.

SAVJET

Da biste dobili svježe krušne mrvice, kriškama kruha odrežite koru pa ih usitnite u električnoj sjeckalici ili ih narežite na sitne kockice te njih smrvite vrhovima prstiju

Podijeli recept s nama

Pošalji
Prikaži sve recepte