Recept

Ljutenica Paprike, patlidžan i rajčicu ispecite u pećnici. Oljuštite i očistite pa sve sameljite na stroju za mljevenje mesa. Dodajte nasitno nasjeckan češnjak i sve…

Recept

Makedonski pindžur Paprike, rajčice i patlidžan stavite peći. Pečene ogulite, očistite i sameljite strojem za mljevenje mesa. Dodajte orahe, sitno nasjeckan peršin i češnjak te posolite…

Recept

Pašteta od graha i namaz od graška Grah skuhajte u slanoj vodi tako da se počne raspadati. Zatim ga propasirajte, posolite, dodajte ulje i nasitno nasjeckan češnjak. Dobro promiješajte. Za namaz…

Recept

Tarator Krastavac ogulite i narežite na kockice. Kiselo mlijeko dobro promiješajte s hladnom vodom, dodajte nasjeckan krastavac, sitno nasjeckan kopar i orahe te češnjak i…

Recept

Mljeveno meso sa žara Pomiješajte limunov sok, nasitno nasjeckan luk (1 glavicu) i češnjak, žličicu metvice i 2 žlice ulja. Ostavite meso u toj marinadi. Očistite papriku; drugu…

Recept

Ražnjići s rižom Meso narežite na komade i prelijte limunovim sokom. Luk i češnjak nasjeckajte. Rajčice ogulite i narežite na četvrtine. Na 2 žlice ulja propirjajte luk,…

Recept

Bugarska papazjanija Mrkvu, pastrnak i celer naribajte i propirjajte. Dodajte luk i češnjak, začinite paprom, pimentom i lovorom, ulijte brašno razmućeno u malo vode, dobro promiješajte,…

Recept

Tzatziki Krastavac posolite i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim ga dobro istisnite rukama da se ocijedi što više vode. Pomiješajte sa svim ostalim sastojcima.…

Recept

Pegasus (grčki ćevap) Sve sastojke dobro promiješajte i podijelite na 8 dijelova. Oblikujte izdužene uštipke pa ih lagano spljoštite, uvaljajte u mrvice, nabodite na štapiće i pecite…

Recept

Jajik Češnjak, sol i jogurt dobro promiješajte. Dodajte krastavce i ponovno promiješajte. Podijelite u zdjelice, umiješajte po žličicu maslinova ulja. Po želji dodajte ocat i…

Recept

Izmirske ćufte Meso pomiješajte s namočenim i ocijeđenim kruhom, naribanim lukom i nasitno nasjeckanim češnjakom pa posolite i popaprite. Dobro umijesite i oblikujte ćuftice. Oguljen krumpir…

Recept

Janjeći kebab Sve sastojke za marinadu dobro promiješajte, dodajte janjetinu i ostavite u hladnjaku oko 2 sata. Štapiće za roštilj ostavite u hladnoj vodi 20 minuta…

Recept

Punjene tikvice Tikvice prerežite po dužini, izdubite žličicom i malo posolite. Za nadjev popržite meso na 2 žlice ulja, ali samo kratko, tek toliko da malo…

Recept

Raženi kruh s češnjakom Kvasac rastopite u malo tople vode sa šećerom pa ostavite desetak minuta da se digne. Češnjak nasjeckajte na što sitnije komadiće pa ga izgnječite.…

Recept

Janjeći kotleti s roštilja S mesa uklonite mastan sloj na rubovima. Luk nasitno nasjeckajte. Češnjak s malo soli zgnječite u mužaru. Pomiješajte obje vrste luka, papar i maslinovo…

Recept

Hladna juha od krastavaca s feta sirom Pomiješajte jogurt, mlijeko, limunov sok i žličicu maslinova ulja. Dobro umutite. Posolite i popaprite. Ogulite krastavce, nasjeckajte ih na kockice i dodajte u juhu.…

Recept

Pečene tikvice Na maslinovu ulju kratko propirjajte nasjeckan luk i paprike. Dodajte pinjole te tikvice narezane na kolutiće. Promiješajte i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri oko…

Recept

Punjeni krastavci Namočite kruh. Krastavce ogulite naizmjence ostavljajući trake. Narežite ih na komade duge 5 cm pa svakom komadu izvadite sredinu. Luk nasitno nasjeckajte. Pomiješajte mljeveno…