Znate li u kojoj se najbolje peku palačinke, a u kojoj mesni umaci? Materijali poput teflona, bakra i aluminija uspješno provode toplinu, što omogućava ravnomjerno kuhanje, a za pirjanje je najbolje odabrati tavu od nehrđajućeg čelika. Mesne umake koji se podlijevaju s puno tekućine najbolje je pripremati u tavi od u rostfraja, a na gusu prepecite nešto na brzinu

Željezo

Odličan je izbor za prženje jaja. Usto, poznato je da u željeznim tavicama palačinke najbolje ispadaju. Preporučljivo je ovakve tave ne prati vodom, nego prebrisati papirom jer će se u protivnom za njih hrana početi lijepiti.

Gus

Ako volite peći odreske, morate imati tavu od gusa (lijevano željezo). Na njoj prepecite slaninu ili tostirajte kruh. Nakon upotrebe, dok je još vruća, operite je čistom vodom jer će se tako masnoće koje su se primile za dno odljepiti.

Nehrđajući čelik

Za pirjanje luka i povrća te kuhanje jela poput stroganoffa i mesnih umaka duboka tava od nehrđajućeg čelika idealan je odabir. U njoj se mogu i pohati odresci, a možete je staviti i u pećnicu i u njoj ispeći meso.

Rostfraj

Kod ovog materijala treba paziti da se tava, prije nego što se u nju stavi namirnica, prethodno dobro zagrije jer će se u protivnom lijepiti. Najbolja je za pripremu jela koja se podlijevaju s puno tekućine.

Teflon

U teflonskoj tavici namirnice se obrađuju bez puno masnoće i ne hvataju se za dno. Odličan je izbor za jaja na oko, za prženje povrća ili fileta ribe (okrenutog na stranu na kojoj je koža). Teflon se lako
može oštetiti.

Emajl

Ako planirate kupiti tavu od emajla, kuhari preporučuju da kupite onu skuplju, kvalitetniju. Razlog je taj što jeftino emajlirano posuđe ima tanki sloj emajla koji lako puca. Prednost ovog posuđa je u tome
što je lagan.

Preporučujemo