Odlične kolače, pizze i druga tijesta možete napraviti i bez korištenja glutena. Umjesto pšeničnog, tu su brašno od prosa, amaranta, riže...

Gluten je ljepljiva, elastična bjelančevinasta tvar koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru i zobi i koja tijestu daje elastičnost.

Mnogima se čini da je nemoguće ispeći kolač bez glutena, no to nije točno. Bezglutenska brašna apsorbiraju više vode, tako da je tijesto manje prozračno.

Brašna od zobi, prosa, amaranta, kukuruza, riže i kvinoje ne sadrže gluten.

Brašno od zobi ne sadrži gluten, no kako u procesu prerade zna biti onečišćeno glutenom, i kod ovog proizvoda treba biti oprezan

Za dobre rezultate pečenja najbolje je pomiješati različite vrste brašna, a za bolji okus dobro je bezglutenskom dodati i malo običnog brašna,  primjerice pšeničnog.

No, ako baš ne želite ili ne smijete koristiti gluten, 70 posto bezglutenskog brašna pomiješajte s 30 posto kukuruznog škroba koji će zgusnuti i povezati tijesto