Osim što su prepune vitamina i drugih korisnih tvari, naranče mogu biti i izvanredan ‘začin’ svakom slanom jelu

Naranča nije samo voće koje ćete pojesti ili iscijediti u sok (ili izribati njezinu koricu u kolač), ona je izvrstan aromatični ‘začin’ mnogim slanim jelima.

Tu se prije svega misli na ribu. Običaj ‘pojačavanja’ ribe citrusnim voćem proširio se sa Sicilije.

Pritom se ne misli isključivo na upotrebu naranče u marinadama, nego, primjerice, na to da ribu možete pirjati u narančinu soku koji ste prethodno pomiješali s vinom. U toj kombinaciji najbolje će odgovarati fileti ribe, primjerice lososa.

Naranče se izvrsno slažu i s bijelim mesom poput piletine i puretine.

Uz naranču će se u mnogim jelima izvrsno uklopiti i mljeveni cimet, baš kao i bademi, osobito ako ih koristite kao ‘začine’ svježim sezonskim salatama.

Naranče se konzumiraju svježe ili se iz njih cijedi osvježavajući sok. Gotovo 90% ovog voća industrijski se obrađuje.

Ne baca se ni kora. Od njih se dobiva pektin i esencijalna ulja, primjerice za kozmetiku. Cvjetovi se upotrebljavaju za čaj.

Preporučujemo