Šljive su zrele pa je pravo vrijeme za pripremu delicija s ovim voćem. Ako više volite jabuke, i s njima možete pripremiti zanimljiva jela...

Voćni umaci se odlično slažu s mesnim specijalitetima, pogotovo uz divljač ili drugo tamno meso. Kako biste napravili izvrsne umake za pečeno i pirjano meso donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam olakšati put do pravog gastronomskog užitka.

Za početak napravite pjenicu od voća koju ćete potom dodati mesnom umaku. To vam omogućava lakše doziranje i idealan omjer sastojaka.

Za pjenicu odaberite potpuno zrele šljive. Možete je začiniti zvjezdastim anisom ili klinčićem, a lijepo će mirisati dodate li u staklenku komad cimeta.

U vruću, već gotovu pjenicu od šljiva možete dodati i orahe (prethodno ih popržite u teflonskoj tavi bez dodavanja masnoće, potom istrljajte čistom krpom i usitnite).

Ako je pjenica prečvrsta, kratko je zakuhajte s malo vode.

Za lakšu pripremu

Uklonite koštice, pospite šećerom i prelijte octom. Potom više nemojte miješati.

Poklopite i ostavite 24 sata na hladnome mjestu. Zatim kuhajte sat vremena otklopljeno. Smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte još pet sati. Nemojte miješati.

Cimet i rum

Izmiksajte štapnim mikserom, dodajte cimet i rum te promiješajte. Potom prebacite u čiste i suhe staklenke.

Pjenica mora biti 1 cm ispod ruba staklenke. Stavite na nju nekoliko kapljica ruma pa zatvorite staklenku. Okrenite na poklopac pa ostavite da odstoji do jutra.

Isto tako, možete sami pripremiti i pjenicu od jabuka:

Ogulite jabuke, očistite ih i usitnite. Stavite u lonac pa lagano zakuhajte. Ako nisu dovoljno sočne, dodajte malo vode da ne zagore.

Pirjajte ih dok ne omekšaju. Ostavite da se malo ohladi pa ih propasirajte. Potom ostavite da se potpuno ohladi.

Savjeti i trikovi

Osim od kuhanih, pjenicu možete napraviti i od pečenih jabuka. Sadržavat će manje vode i imat će zanimljiviji okus jer će se šećer koji sadrže djelomično karamelizirati.

Pjenica od jabuka odlično pristaje u desertima, kao preljev za sladoled, a možete njome obogatiti i kukuruzne pahuljice za doručak.

Raspodijelite pahuljice u posude. U pjenicu umiješajte malo cimeta i med pa stucite. Na pahuljice najprije stavite pjenicu, a potom jogurt. Ogulite bananu te je narežite na ploške. Stavite na jogurt te ukrasite komadićima jabuke.

Odličnu pjenicu od šljiva isprobajte u ovom neodoljivom jelu za koji vam donosimo recept

Dimljena svinjetina s umakom od šljiva

  • 500 g dimljenog svinjskog buta
  • 3 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 300 ml vode
  • 125 g pjenice od šljiva
  • 1 žličica naribane limunove kore
  • naribani medenjak
  • 2 žlice šećera
  • sol
  • 600 g kuhanih valjušaka
  • od krumpira

priprema

  1. Stavite meso u lonac pa zakuhajte. U međuvremenu napravite zapršku na maslacu. Dolijte vodu i pomiješajte.
  2. Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte pjenicu od šljiva te dobro promiješajte. Dodajte limunovu koru.
  3. Kuhajte uz stalno miješanje oko 20 minuta, po potrebi umiješajte malo medenjaka da se zgusne te na kraju dodajte šećer i sol.
  4. Umak poslužite s kuhanim mesom i valjušcima.

 

 

Preporučujemo