Donosimo vam provjereno dobar osnovni recept za dizano tijesto zahvaljujući kojem više nikada nećete reći da je priprema muffina, buhtla i sl. komplicirana

Priprema dizanog tijesta mnogima se čini kompliciranom, no to ne mora biti tako.

Dizano tijesto uvijek će vam uspjeti pod uvjetom da vodite računa o nekoliko stvari: svježi kvasac (u kocki) ne smije doći u dodir sa solju, masnoćom ili previše šećera jer se u protivnom tijesto neće dignuti.

To, međutim, ne vrijedi za suhi kvasac (u paketiću), koji se odmah može zamijesiti sa svim sastojcima.

za savršeno i rahlo dizano tijesto

Svi sastojci, osim mlijeka i vode, trebaju biti sobne temperature. Tekućinu u kojoj će se rastopiti kvasac prethodno je potrebno zagrijati.

Tijesto je najbolje ručno mijesiti. Toplina ruku, naime, aktivira kvasac. Međutim, može se i izmiksati mikserom.

Kvasac voli toplinu. Kako bi vam tijesto uspjelo, prekrijte ga kuhinjskom krpom i stavite u pećnicu zagrijanu na 45 stupnjeva. Pritom vrata pećnice ostavite odškrinuta.

Donosimo vam provjereni recept za osnovno tijesto (za 12 komada).

Muffini

  • 500 g brašna
  • svježi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 40 g maslaca
  • 75 g + jedna žličica šećera
  • prstohvat soli
  • 3 žumanca

priprema

  1. Brašno stavite u zdjelu i oblikujte udubinu. Razmrvite kocku kvasca pa mrvice u udubini u brašnu pomiješajte s žličicom šećera, mlakoim mlijekom i malo brašna.
  2. Ostavite kvasac da se diže 15 minuta. Rastopite maslac, dodajte ga u brašno zajedno sa 75 g šećera, prstohvatom soli i žumancima pa sve zajedno zamijesite.
  3. Ostavite tijesto da se diže 30 minuta. Kalupe za muffine ispunite tijestom do dvije trećine. U tijesto uz pomoć slastičarske šprice ubrizgajte kremu od šljiva.
  4. Ostavite muffine da se dižu 30 minuta, a nakon toga ih pecite 30 minuta na 200 stupnjeva.