Kada se kućom proširi zamaman miris, možete biti sigurni da se u kuhinji priprema neko od ovih jela

Da bi se skuhao ukusan gulaš ili ragu, treba imati dovoljno vremena i strpljenja. Važno je da se meso polako pirja u soku kako bi se poslije tako reći topilo u ustima.

Kada je o junetini riječ, priprema može potrajati i dva do tri sata, dok su puretina ili mljeveno meso brže gotovi.

Gulaš je izvorno mađarsko jelo koje su pripremali tamošnji pastiri.

Oni su pekli komadiće mesa nad otvorenom vatrom dok iz njih ne bi ispario gotovo sav sok pa bi ih spremili u vreću. Tako pripremljeno meso uvijek su mogli nositi sa sobom, a uz još nekoliko svježih namirnica začas bi pripremili ukusan objed.

No ono što se u Mađarskoj naziva ‘gulýas’ više je jušno jelo, dok se gušća varijanta tog mesnog jela zove ‘pörkölt’.

Zašto ne biste udvostručili sastojke navedene u receptu i odjednom skuhali količinu koja će vam biti dostatna za dva ručka?

Gulaš je idealan za to jer je podgrijan najčešće još ukusniji nego svježe kuhan. Možete ga i zamrznuti, no u tom slučaju pripazite da u gulašu nema gljiva, mahuna ili tikvica.

Talijanski ragu od mljevenog mesa

  • 1 mrkva
  • 3 luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • 600 g miješanog mljevenog mesa
  • 150 ml suhog crnog vina
  • 2 male limenke pelata (800 g)
  • sol i papar slatka mljevena crvena paprika
  • 1 žličica suhog origana

priprema

  1. Ogulite mrkvu, a luk i češnjak oljuštite pa sve skupa nasitno nasjeckajte. U velikom loncu na zagrijanom ulju pirjajte mljeveno meso dok se ne razdvoji u grudice.
  2. Dodajte mrkvu, luk i češnjak, kratko ih pirjajte s mesom pa sve podlijte polovicom vina i ostavite da se tekućina malo reducira.
  3. Dolijte ostatak vina i opet ostavite da lagano vrije dok vino djelomično ne ishlapi. Mesu dodajte pelat te ga malo zgnječite.
  4. Začinite ragu solju, paprom, crvenom paprikom i origanom, poklopite i pirjajte oko 25 minuta.
  5. Kad je gotov, ragu još jednom dobro posolite i popaprite da bude pikantan i ponudite ga uz kuhanu tjesteninu ili rižu.