Sezam je svakim danom sve cjenjenija namirnica u našoj kuhinji. Ugodna je mirisa koji podsjeća na orašasto voće te se može upotrijebiti u pripremi odličnih slatkih jela

Za tahini, pastu od sezama sigurno ste čuli. Tahini pasta priprema se od mljevenog sezama i sezamova ulja.

Zahvaljujući lagano gorkom okusu, ova pasta pogodna je za pripremu ukusnih jela i slastica te je sastavni dio humusa.

Kod pečenja 2 žlice tahini paste s malo vode mogu zamijeniti jaje.

Sezam je neodoljiv i u slatkim kombinacijama jer njegov okus produbljuje aromu jela.

Donosimo vam recept za prhke keksiće koje jednostavno morate isprobati.

Keksi sa sezamom

  • 75 g mekog maslaca
  • 200 g smeđeg šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 do 130 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 80 g sezama

priprema

  1. Maslac narežite na komadiće te ga izmiksajte sa smeđim šećerom u pjenastu smjesu. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije.
  2. Zatim umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i sol. Na kraju dodajte sezam i smjesu dobro izradite.
  3. Od mase rukama oblikujte veće popečke ili smjesu stavite između dva komada prozirne folije, razvaljajte je te čašom izrežite popečke.
  4. Položite ih na lim obložen papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 170 °C i kekse pecite 7 do 9 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.

Sezam možete prethodno popržiti u tavici bez dodavanja ulja. Nakon pečenja kekse zajedno s papirom za pečenje premjestite na rešetku i ostavite da se ohlade.

Preporučujemo