Ljuta hrana zagrijava tijelo te potiče lučenje endorfina koji je zadužen za dobro raspoloženje. Otkrijte koje još namirnice uvrstiti na jelovnik

Znate li da konzumacijom određenih namirnica možete povisiti temperaturu tijela, poboljšati imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju, čak i raspoloženje?

Primjerice, dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, potiče lučenje endorfina, što dovodi do dobrog raspoloženja.

Pojedete li juhu obogaćenu čilijem, primijetit ćete da se pojačano znojite, što znači da se oslobađaju toksini u tijelu. Također, vid postaje bistriji i puno bolje razmišljate.

U području abdomena nalaze se svi vitalni organi i o njihovu pravilnom funkcioniranju ovisi kvaliteta našeg života. U ezoterici se smatra da je solarni pleksus centar volje ili elementa vatre, pa tako, ako imamo jaku probavnu vatru, imamo i jaku volju, jak um, jako tijelo.

Vjerojatno najlogičniji savjet za ugrijano tijelo je izbjegavanje hladne hrane kao i hladnog pića. Na taj način temperatura našeg organizma drastično se smanjuje.

Namirnice koje smo izvadili iz hladnjaka trebalo bi barem podgrijati ako već nemamo vremena za pripremu toplog obilnog objeda.

Ako smo se već odlučili za pripremu objeda, da bismo se ugrijali, možemo odabrati niz namirnica.

Primjerice, svi orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se priprema od njih podiže temperaturu tijela.

Osim što sadrže golemu količinu energije, obiluju vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama.

Brzina rasta

Zanimljiv podatak jest taj da su plodovi koji rastu sporije obično topliji nego oni koji rastu brže pa u zimsku hranu možemo uvrstiti i korjenasto povrće ( peršin, celer, mrkva).

Gomoljasti plodovi kao što su bijeli luk i repa pomažu pri niskim temperaturama, a tu su, naravno, i krumpir, gljive i grah.

Grah jako dugo zadržava toplinu i bogat je bjelančevinama, a gljive potiču proizvodnju krvnih zrnaca te imaju ljekovita svojstva.

Začini koje stavljamo u hranu ili čaj također dobro zagrijavaju:

Cimet

Zagrijava bubrege, poboljšava probavu i cirkulaciju te je dobar antiseptik. Dobra je zamjena za šećer.

Hren

Također je dobar antiseptik. Čisti dišne puteve. Ako volite masnu hranu, pomoći će vam da je lakše probavite. Bogat vitaminom C.

Đumbir

Jako dobar antiseptik i antioksidans koji povoljno utječe na cirkulaciju. Od njega se može pripremiti i čaj.

Čili

Vrlo ljut začin u obliku papričice crvene boje. Jako dobro djeluje na probavu, kao i na detoksikaciju tijela. Obiluje vitaminom C. Preporučuje se oprez pri dodiru s osjetljivim
dijelovima tijela. Sastavni je dio sprejeva za samoobranu.