Jagode su najbolje svježe, pa se i najčešće koriste u takvom obliku.

Čak i kad se dodaju u deserte, one se minimalno obrađuju. Zapravo, kuhaju se samo ako od njih pripremate džemove ili marmelade, a u svim ostalim varijantama ‘grijeh’ bi bio termički im uništiti sve nutritivne vrijednosti koje sadrže.

No to ne znači da od njih ne možete raditi vrhunske specijalitete, osobito deserte, no u posljednje vrijeme trend je koristiti ih i u slanim kombinacijama.

Nadaleko je poznata i tzv. juha od jagoda, koja je izvrsno osvježavajuće rješenje za nadolazeće tople dane.

Priprema je vrlo jednostavna

U blenderu se od svježih se jagoda napravi gusti sok te se doda nekoliko kapi limuna, maslinovo ulje, bosiljak, češnjak… Volite li egzotičnije okuse, poigrajte se s umakom od soje ili curryjem.

Najjednostavniji način uvođenja jagoda u repertoar glavnih jela i predjela je kroz salate, i to ponajprije zelene (najbolje se slaže s matovilcem). Dakako, jagode se dobro ‘sljubljuju’ i s nekim napitcima, posebno sa šampanjcem, rumom i crnim vinom.

Preporučujemo