Odabir prave, sočne lubenice može predstavljati pravi izazov. Donosimo vam par jednostavnih savjeta kako da, uz malo sreće, odaberete najukusniji plod.

  • Oblik lubenice mora biti simetričan, ovalan ili okrugao. Kora lubenice mora biti tamno zelene boje i tvrda na dodir. Ako pod rukom osjetite mekane dijelove, to je znak da je lubenica počela trunuti.
  • Svijetla mrlja na kori lubenice označava mjesto na kojem je plod ležao na zelji. Mrlja mora biti žućkaste boje. Ako je mrlja svijetlo zelena ili bijela tada je nemojte odabrati, to znači da plod nije dovoljno dugo ležao na suncu.
  • Birajte lubenicu koja je teška za svoju veličinu. Ipak se plod najvećim dijelom sastoji od vode, oko 90%. Teška lubenica dakle znači da je plod sočan. Suprotno od toga, lagana lubenica nije uspjela sakupiti dovoljno vode i samim time je nezrela.
  • Lupkanje po lubenici također je jedan od uobičajenih trikova. Primite lubenicu u ruke i položite je na dlan. Otvorenim dlanom udarite po gornjoj strani lubenice. Na dlanu kojim držite plod trebali biste osjetiti vibracije. Što su vibracije jače to je u lubenici više sočnosti. Zvuk koji se čuje prilikom lupkanja, trebao bi biti tup, odnosno lubenica bi trebala zvučati šuplje.