Zašto jabuke i rajčice ne smiju stajati pokraj mrkve? Nakon koliko dana namirnice gube svježinu? U tekstu saznajte prave odgovore

Izvadite sve iz hladnjaka pa police i unutrašnjost prebrišite otopinom od vode i praška za pecivo.

Uštedjet ćete energiju i dulje ćete održati kvalitetu proizvoda ako temperaturu hladnjaka namjestite između 1,5 i 4 Celzijeva stupnja.

Najviše bakterija zadržava se u pregradama za čuvanje namirnica, kao i u onima za meso.

Voće i povrće treba dobro oprati prije stavljanja u hladnjak jer se bakterije brzo šire s jedne namirnice na drugu.

Jabuke, rajčice i avokado sadrže etilen koji ubrzava dozrijevanje lisnatog povrća, mrkve ili brokule koji su na taj biljni hormon posebno osjetljivi, zato ih nemojte pohranjivati zajedno u hladnjaku.

Meso treba držati na najnižim policama jer je na tome mjestu najhladnije.

Zanima vas koliko traju određene namirnice u hladnjaku? Donosimo listu najčešće korištene hrane u kuhinji:

  • 2 dana – svježa riba i piletina, mljeveno meso, svježe kobasice
  • 4 dana – juha
  • 5 dana – svježe crveno meso, ostaci pripremljenog mesa
  • 7 dana – šunka, hrenovke, gljive, mlijeko
  • 10 dana – zelena salata, celer, patlidžan
  • 14 dana – topljeni sir, jogurt
  • 30 dana – maslac, polutvrdi sirevi, jaja.

Preporučujemo