Da bi dizano tijesto dobilo pravi volumen, potrebna mu je toplina, ali i mirovanje. To je formula koja ga podiže u visine. Otkrivamo vam trikove uz koje će vaši roščići, slanci i pizze ispasti baš onakvi kakvi bi trebali - savršeni! Uživajte u tradicionalnim okusima

Kolači, pizza i kruh pripremljeni od domaćeg dizanog tijesta najukusniji su. No puno je trikova koje samo iskusne ruke dobro znaju, a koji pomažu da tijesto ispadne savršeno.

Od sobne temperature, vrste brašna, pravih sastojaka… Najvažnije je da se tijesto dobro digne, a da bi to se ostvarilo, prostorija u kojoj mijesimo kvasac ne smije biti hladna, nego topla.

Ako želite da tijesto bude sočnije, količinu mlijeka koje stavljate u njega zamijenite jogurtom ili kiselim vrhnjem.

Ako volite lagana tijesta, koristite škrobno brašno. I glatko brašno omogućit će da tijesta budu lagana, dok oštro možete staviti u palačinke.

Ako niste sigurni koje brašno staviti u koji kolač, napravite smjesu od pola oštrog i pola glatkog brašna.

Svi sastojci moraju biti sobne temperature. Za slatko tijesto stavite 500 g brašna u posudu, napravite na sredini udubljenje, razmrvite unutra kockicu kvasca te pomiješajte sa 60 g šećera, 100 ml mlakog mlijeka i malo brašna s ruba. Ostavite to ‘predtijesto’ da se diže oko 15 minuta.

Predtijestu dodajte 100 ml mlakog mlijeka, 100 g mekog maslaca, prstohvat soli i 1 jaje. Miksajte mikserom dok se tijesto ne počne odvajati od ruba posude. Potom dobro izmijesite rukama na pobrašnjenoj radnoj površini.

U posudi prekrijte tijesto folijom ili čistom kuhinjskom krpom. To ga štiti od dolaska zraka te sprečava da se gornji sloj posuši, stvrdne, odnosno da se tijesto ne digne.
Stavite posudu na toplo mjesto, primjerice blizu peći ili u pećnicu (na 50 stupnjeva, bez strujanja zraka, a vrata neka budu malo otvorena). Ostavite da se tijesto diže dok se volumen ne udvostruči. Ovisno o tijestu, to traje od 45 do 90 minuta.

Promijestite još jednom tijesto te ga stavite u željeni kalup. Ostavite da se diže još 30 minuta.