Uskrs bez šunke je jednostavno nezamisliv! Ukoliko imate ikakvih nedoumica oko toga kako savršeno skuhati šunku, naši savjeti će vam olakšati pripremu
Šunku (ili dio šunke) stavite u posudu hladne vode i kuhajte 10 minuta, skidajući pjenu. Maknite sa štednjaka i ostavite 5 minuta.
- Izvadite šunku, pa odrežite kožu i toliko slanine koliko želite.
- Ukoso zarežite rombove na površini šunke pa u svaki utisnite klinčić.
- Šunku stavite u veću posudu, dodajte mrkvu, glavicu luka, lovorov listić, 2-3 žlice jabučnog octa i razvodnjeno bijelo vino.
- Kad provrije, smanjite temperaturu i kuhajte jedan sat, ako je komad težak 1,2 kg.
- Zatim zajedno s poklopcem stavite u pećnicu, zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva. Isključite pećnicu i ostavite da se šunka ohladi.
Tekst: Radost Uskrsa
Foto: Profimedia
14.04.2017.